Blogbericht

Kopen of leasen? Dit zijn de voor- en nadelen

Onderneem jij met een flexibel leaseplan? Of ben je als fleet manager alvast vooruit aan het kijken op het aflopende leasecontract van het bedrijf? Dan is de kans groot dat je overweegt over te gaan op een elektrisch wagenpark en, zo ja, dat je je afvraagt of je het best kunt blijven leasen of dat het loont om over te gaan tot koop. Welke overwegingen laat je daarbij meespelen? Daar gaan we in deze blog dieper op in.

Kopen of leasen? Dit zijn de voor- en nadelen

Onderneem jij met een flexibel leaseplan? Of ben je als fleet manager alvast vooruit aan het kijken op het aflopende leasecontract van het bedrijf? Dan is de kans groot dat je overweegt over te gaan op een elektrisch wagenpark en, zo ja, dat je je afvraagt of je het best kunt blijven leasen of dat het loont om over te gaan tot koop. Welke overwegingen laat je daarbij meespelen? Daar gaan we in deze blog dieper op in.

Veel ondernemers stapten in de afgelopen jaren al over van diesel op elektrisch. Leasemaatschappij Alphabet constateerde in 2019 een stijging van maar liefst 200% in het aantal bestelde elektrische bestelwagens ten opzichte van 2018 en voorziet een voortzetting van die trend. Een typerende ontwikkeling voor de huidige markt, waarin veel ondernemers met open vizier de toekomstmogelijkheden van een duurzamer en efficiënter wagenpark bestuderen.

Voordelen van leasen

Voor ondernemers met een groot wagenpark en veel zakelijk gereden kilometers ligt het leasen van elektrische bestelwagens voor de hand – zowel financieel gezien als vanuit het oogpunt van gebruiksvriendelijkheid. Ten eerste is het financieel aantrekkelijk dat je bij leasing niet zelf verantwoordelijk bent voor de grote investering die een elektrisch bestelwagenpark met zich meebrengt. De investering ‘besteed je uit’ aan een leasemaatschappij, waardoor voor jou ‘slechts’ de maandelijkse kosten plus rente overblijven.

Financial of operational lease?

De keuze voor financial of operational lease is vervolgens afhankelijk van de grootte van je organisatie, het aantal kilometers dat je rijdt en je fiscale situatie. Als je voor financial lease kiest, behoud je zo veel mogelijk zelf de regie. Vanaf de eerste dag van de aanschaf ben je economisch eigenaar van de (bestel)wagen, en zodra het leasecontract afloopt ook juridisch eigenaar. Dat zorgt er enerzijds voor dat het je na de leaseperiode volledig vrij staat de auto te verkopen, verhuren of zelf te behouden, maar anderzijds brengt het ook verantwoordelijkheden met zich mee. Je draait zelf op voor onderhoud en reparaties, draagt zelf zorg voor verzekeringen en het risico van waardevermindering komt voor jouw rekening. Nu bespaar je met een overstap op elektrisch sowieso al flink op onderhouds- en reparatiekosten (één van de grote voordelen van een Maxus bestelwagen). Wat betreft de waardevastheid van je wagenpark, is het verstandig de grootte van je wagenpark en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt onder de loep te nemen. Ben je een kleine tot middelgrote ondernemer en verwacht je je bestelwagen(s) niet binnen drie jaar ‘af’ te rijden? Dan is financial lease een interessante keuze.

Operational lease zien we meestal terug bij ondernemingen met een groot wagenpark en veel gereden kilometers. Bij deze vorm van leasing blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto en draagt de verantwoordelijkheid voor onderhoud, reparaties en verzekeringen. Aan het einde van het leasecontract lever je je (bestel)wagen(s) weer in bij de leasemaatschappij. No strings attached dus, optimale flexibiliteit en zekerheid en minimaal risico voor jou als ondernemer. Let wel op: bij deze vorm van leasen komt je bedrijfsmiddel niet op je balans te staan en maak je dus geen aanspraak op fiscale voordelen zoals de investeringsaftrek en de renteaftrek. Bij financial lease is dit wel het geval.

Of toch kopen?

Voor kleinere ondernemers die voor hun bedrijfsprocessen geen groot wagenpark nodig hebben, en zich beperken tot één of enkele bestelwagens, ligt koop vaker voor de hand. Door zelf een bestelwagen aan te schaffen, houd je grip op je financiën en het beheer van je bedrijfsmiddelen. Een auto op naam van de zaak is aftrekbaar en bovendien heeft de overheid aangekondigd tussen 2021 en 2025 extra aanschafpremies beschikbaar te stellen voor ondernemers die investeren in een elektrische bestelwagen. Al onze modellen, zoals de Maxus EV80 in het 3.5t-segment en de onlangs gelanceerde 5 tot 6.5 m3 Maxus eDeliver 3, bekijk je hier.

Ontdek onze Maxus elektrische bestelwagens deze week nog en kom een proefrit maken bij een van onze Maxus-partners, te vinden op www.MaxusMotors.nl of mail ons op Nieuwsupdate@MaxusMotors.nl